sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Massan jauhatus ja SR -luvun määrittäminen

Työn tarkoituksena oli jauhattaa valmistamaamme massaa ja määrittää sen SR -luku eri jauhatusaikojen kuluttua. SR -luku, eli Schopper-Riegler -luku kuvaa kuitusulpun vedenpoistoa.

Työraportti löytyy täältä.

Työn suoritus


Massan punnitsemista





















Laskimme kuinka paljon märkää massaa tarvitsemme, jotta se vastaa 360 g kuivaa massaa.
Tulos oli 5429,86 g.


Massa Valley -hollanterissa





















Lisäsimme punnitun massan joukkoon vettä siten, että kokonaistilavuus oli 23 litraa. Kaadoimme massan hollanteriin, otimme vastapainot pois ja jauhoimme massaa 5 minuuttia välillä vastapainovipua pumpaten. Pysäytimme hollanterin ja laitoimme n. 5,5 kg:n vastapainot paikalleen.


Massan jauhatusta





















Otimme jauhetusta massasta 1200 ml:n näytteet seuraavina ajankohtina: 5 min, 15 min, 30 min, 60 min ja 90 min. Mittasimme kutakin näytettä 127 ml mittalasiin. Laimensimme näytteen 1 litraan dekantterissa.


Schopper-Riegler -luvun määrityslaite





















Mittasimme jokaisesta massanäytteestä SR -luvun yllä mainittujen aikojen kohdalla.


Massanäytteiden SR -luvut

Näytteen ajankohta min
SR -luku
5
26
15
34
30
53
60
76
90
94

SR -luku kasvoi jauhatusajan mukaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti