perjantai 29. marraskuuta 2013

Yksikköprosessit 2 - Saippuan valmistus

Tässä harjoitustyössä valmistimme saippuaa.

Työraportti löytyy täältä.


1. Työn suoritus


Natriumhydroksidin (NaOH) punnitsemista

















Punnitsimme NaOH:a 19,6 g ja liuotimme sen dekantterissa 50 ml:an tislattua vettä.


Rasvojen punnitsemista

















Punnitsimme isoon dekantteriin 28,6 g kookosrasvaa, 42,9 g kasvirasvaa (Keijun margariini), 42,9 g oliiviöljyä ja 28,6 g rypsiöljyä.


Rasvamassan lämpötila

















Kuumensimme rasvamassaa lämpölevyllä niin kauan, että massan lämpötila oli n. 40 - 50 °C. Jäähdytimme liuotetun NaOH-liuoksen myös suunnilleen samaan lämpöön kuin rasvamassa. Kaadoimme NaOH:n varovasti rasvamassan sekaan koko ajan lasisauvalla sekoittaen.


Saippuamassa kiinteytymässä

















Jatkoimme saippuamassan sekoittamista niin kauan, että massa alkoi muistuttamaan vanukasta. Lopuksi kaadoimme saippuamassaa kahteen silikoniseen muffinssimuottiin ja jätimme sen kiinteytymään huoneenlämpöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti