Työn tarkoituksena oli määrittää perunoiden sisältämän tärkkelyksen määrä ja verrata sitä valmistajan ilmoittamaan määrään.
Työraportin löydät täältä.
Työvaiheet
| Perunoiden punnitsemista |
Aloitin pesemällä n. 0,5 kg perunoita ja kuivaamalla ne. Punnitsin perunat ja sain tulokseksi 501,2 g.
| Perunaraaste ja vesi sangossa |
Seuraavaksi raastoin perunat sankoon. Lisäsin sankoon n. 2 litraa vettä perunaraasteen lisäksi ja sekoitin kunnes massa oli tasaista.
| Perunaraasteen huuhtomista |
Kaadoin nesteen siivilällä tuetun harsokankaan läpi toiseen sankoon ja huuhdoin perunamassaa runsaalla vedellä ja otin kaiken suodosveden talteen. Annoin suodosveden seistä sankossa n. tunnin, jotta tärkkelys laskeutuu pohjalle.
| Imuletku valmiina veden poistoa varten |
Poistin sangosta ylimääräisen veden imuletkulla.
| Tärkkelys ja hieman vettä dekassa |
Punnitsin tyhjän dekan, jonka paino oli 147,5 g. Kaadoin sankoon jääneen tärkkelyksen dekkaan.
| Tärkkelys kuivumassa lämpökaapissa |
Laitoin tärkkelysdekan lämpökaappiin, jotta ylimääräinen vesi haihtuu ja tärkkelys kuivuu.
| Kuivuneen tärkkelyksen punnitsemista |
Lopuksi punnitsin dekan tärkkelyksen kanssa ja vähensin siitä tyhjän dekan painon (226,5 g - 147,5 g = 79 g).
| Valmistajan ilmoittamat arvot |
Nyt pystyin laskemaan perunoiden tärkkelyspitosuuden laskukaavalla tärkkelyksen paino / perunoiden paino * 100 %. Tulokseksi sain 79 g / 501,2 g * 100 % = 15,8 g.
Valmistajan ilmoittama tärkkelyspitoisuus oli 16 g.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti